2021-03-18 05:05Pressmeddelande

Fanny ansvarar för lamning under skoltid

Fanny på JGY Torsta ansvarar till viss del över lamningen på Torsta som en del i sin utbildning på inriktningen lantbruk djur.

Bilden får endast användas i samband med publicering av reportaget om Fanny.
Foto: Robert Henriksson / TorstaFanny på JGY Torsta ansvarar till viss del över lamningen på Torsta som en del i sin utbildning på inriktningen lantbruk djur. Bilden får endast användas i samband med publicering av reportaget om Fanny. Foto: Robert Henriksson / Torsta

Fanny läser sista året på JGY Torsta Naturbruksgymnasium och har valt att specialisera sig inom får. Just nu är det lamning och då tar Fanny ett stort ansvar som en del av sin utbildning.

När vi träffar Fanny håller hon på att skruva upp ett fäste till en napphink i fårtältet på Torsta. Lammen, som inte ens är en vecka gamla, springer nyfiket runt henne. De luktar på hennes händer, springer upp i hennes knä och tittar nyfiket på borrmaskinen när Fanny skruvar.

En napphink är precis som det låter, en hink med nappar längst ner. Hinken fylls med varm mjölk och då kan lammen själva dricka därifrån.

Fanny läser sista året på inriktning lantbruk djur på Jämtlands Gymnasium Torsta och har valt får som specialisering. Just nu pågår lamning och då har hon i uppdrag att till viss del ansvara över det. På dagarna utfodrar hon tackorna och ser till att alla lamm får mat. Lamm äter normalt från tackorna men vissa tackor stöter bort lammen och då behöver de flaskmatas eller äta från napphinken.

Fanny ser ett lamm som ligger själv inne i ett hörn och ser lite hängig ut. Fanny går snabbt dit och lyfter upp lammet i sin famn. Hon känner efter i lammets mun.

- Är det kallt i munnen kan det vara något fel men här känns allt bra, lammet var nog bara lite trött, säger Fanny samtidigt som hon försiktigt sätter ner lammet som då springer iväg mot de andra fåren.

Nu är det dags att mata lammen och Fanny går iväg mot ett annat rum i ladugården. Där värmer hon mjölk från korna till exakt 40 grader. Medan hon värmer mjölken berättar hon att elever från årskurs två är lammvakter på morgonen, kvällen och natten.

-De utfodrar tackor, ger lammen mjölk och ser till så allt är bra. De kollar även på kvällen om någon tacka är på väg att föda, då för de tackan till ett eget ställe där de kan föda i lugn och ro. Lammvakterna sover även på skolan så de kan gå ut redan klockan sex på morgonen till lammen, säger Fanny.

Fannys jobb är bland annat att vara med lammvakterna från början för att visa hur allt går till.

Temperaturmätaren slår över till 40 grader och mjölken är klar. Fanny har även hunnit montera ihop en napphink och diskat rent den. Hon går tillbaka till lammen, sätter upp napphinken, häller i mjölk och lammen börjar dricka. Fanny sitter med lammen, klappar om dem och för de till napparna för att dricka om det behövs. 

Om någon timma ska hon registrera de nya lammen på datorn i ett program som heter elitlamm, även det ingår i ansvaret under lamningen.

Ett av lammen tar Fanny upp i famnen och flaskmatar.

- Lamningen är verkligen bästa tiden med får, säger Fanny.

Fanny lägger märke till ett lamm som haltar. Hon kallar till Torstas ladugårdsförman Anna-Karin Haag och de undersöker benet. De bestämmer sig för att kalla dit Torstas egna veterinär för att undersöka lammet närmare. 

Klockan har slagit över till lunchtid och Fanny ska ge sig iväg för att äta. Innan hon går kommer studenten på tal, Fanny har klart för sig att det blir vidare studier.

- Min dröm är att kunna jobba som djurskyddsinspektör och ha djur på egen gård. Kanske några får, getter, hästar och någon ko. Att kunna leva med djuren är min dröm.


Om Torsta

Torsta är ett kunskapscentrum som ska tillgodose och utveckla de gröna näringarnas behov av ny kunskap, nya idéer och nya kontakter. Torsta ligger i Ås, men finns till för och är aktiva i hela Jämtlands län. Vi erbjuder utbildningar och kurser för både unga och vuxna som leder till jobb. Vår utvecklingsavdelning sörjer för att framtidssäkra företags- och landsbygdsutvecklingen. I huvudbyggnaden finns även Torsta Gårdsrestaurang som erbjuder god mat och konferensmöjligheter i lantlig miljö. Vi vill bidra till ökad lönsamhet och affärsmässighet i branschen och vara de gröna näringarnas självklara källa till kunskap. Fråga Torsta! Vi har inte alla svaren, men vi har kunskap, engagemang och nätverk för att ta reda på det du behöver veta.


Kontaktpersoner

Presskontakt
Presskontakt
Robert Henriksson
Fotograf & Kommunikatör
Robert Henriksson