2021-01-27 08:01Pressmeddelande

Digitalt kunskapscenter stöttar företagare inom måltidsturism

©Wil Lee-Wright/ Oi! Trøndersk Mat og Drikke©Wil Lee-Wright/ Oi! Trøndersk Mat og Drikke

I veckan lanseras SMAK63 som är ett för Sverige och Norge unikt digitalt och kostnadsfri kunskapscenter med utbildningar, inspiration och nätverk i måltidsturism. SMAK63 riktar sig till företagare som vill utveckla sin kunskap för att skapa unika måltidsupplevelser med smak av den 63:e breddgraden. Bakom plattformen står samarbetsorganisationer inom Interreg projektet Mat och Dryck längs Nordens gröna bälte i Västernorrland, Jämtland Härjedalen och Trøndelag.

Allt fler vill uppleva smaken av en plats vilket har lett till att mat och dryck har blivit en av de viktigaste delarna av en turistupplevelse. Måltidsturism är ett av de områdena som växer starkast inom besöksnäringen. I Sverige förväntas måltidsturism fortsätta öka mellan sju och tolv procent per år! Nu gör de tre regionerna Västernorrland, Trøndelag och Jämtland Härjedalen en gemensam satsning för att höja konkurrenskraften och skapa attraktiva smakdestinationer genom samverkan och kunskapsutveckling inom måltidsturism. En milstolpe i arbetet är lanseringen av SMAK63, ett unikt och digitalt kunskapsnav inom måltidsturism.  

- Det finns en enorm efterfrågan efter upplevelser med smak av platsen. Det känns fantastiskt roligt att vi nu kan lansera Sveriges & Norges första kunskapsnav och utbildningar för att producera måltidsupplevelser. Vi hoppas detta kommer ge företagarna en ökad kunskap och lönsamhet och vi är stolta över att ha skapat ett verktyg som ger stort värde för måltidsturism i regionerna, säger Eva Jilkén, Leader Höga Kusten, projektledare för SMAK63.

SMAK63 är utvecklat tillsammans med företagare och experter och når ut till ett stort nätverk av entreprenörer inom måltidsturism längs den 63:e breddgraden. En viktig partner i framtidens arbete är även destinationsbolagen som i sin tur marknadsför regionernas smakupplevelser.

- Vi fick mycket positiv respons från destinationsbolagen i regionerna och känner ett stort intresse i att vidareutveckla måltidsturism och nätverket från kust till kust, säger Malin Andersson, huvudprojektledare mat och dryck längs Nordens gröna bälte på Torsta AB.

Under februari till april sjösätts SMAK63:s första digitala utbildningsprogram ”skapa måltidsupplevelser” med workshops, inspirationsföreläsningar, mingel och digitalfika med lokala smaker samt coaching för deltagarnas individuella behov. Målsättningen är att sprida inspiration kring de lokala smakerna och att deltagarna ska lära sig att producera minnesvärda måltidsupplevelser med smak av platsen och samtidigt ta mer betalt. 

- Nå ble jeg glad! Jeg hadde allerede satt "lære mer om lokal mat" på blokka mi, og dette ser ut som midt i blinken, sier Bjørn Fjeldvær i Visit Bjørn AS i Trondheim.

Alla företagare som vill skapa måltidsupplevelser och lära sig om de unika smakerna har tillgång till kunskapsnavet och utbildningarna och kan delta i ett öppet föreläsningsprogram. 

- Med SMAK63 vil vi lage har vi laget nye måter å dele erfaringer, innsikt og inspirasjon på. Vi vil skal lære av hverandre og sammen skape uforglemmelige måltidsopplevelser for gjestene våre, säger Gunn Bratberg, Matnavet på Mære, projektledare för SMAK63 Norge.

www.smak63.com

För frågor, kontakta projektledare SMAK63 Eva Jilkén, Leader Höga Kusten,
0739-464620, eva@leaderhogakusten.se

Samarbetspartner inom Interreg satsningen Mat och Dryck längs Nordens gröna bälte

----

Mat och dryck längs Nordens gröna bälte är ett interreg-projekt som ska bidra till ökad lönsamhet och sysselsättning för företagare inom måltidsbranschen genom att höja kompetens. Läs mer om satsningen här matochdryck-ngb.com

 Om Torsta

Torsta är ett kunskapscentrum som ska tillgodose och utveckla de gröna näringarnas behov av ny kunskap, nya idéer och nya kontakter. Torsta ligger i Ås, men finns till för och är aktiva i hela Jämtlands län. Vi erbjuder utbildningar och kurser för både unga och vuxna som leder till jobb. Vår utvecklingsavdelning sörjer för att framtidssäkra företags- och landsbygdsutvecklingen. I huvudbyggnaden finns även Torsta Gårdsrestaurang som erbjuder god mat och konferensmöjligheter i lantlig miljö. Vi vill bidra till ökad lönsamhet och affärsmässighet i branschen och vara de gröna näringarnas självklara källa till kunskap. Fråga Torsta! Vi har inte alla svaren, men vi har kunskap, engagemang och nätverk för att ta reda på det du behöver veta.